Ethiopia Yirgacheffe G1

(0)
Stock: Slut i lager

Lime, röda körsbär, ananas, vin, umami, tuggummi

79,00 kr199,00 kr

Compare
SKU: Ethiopia-300302

Details

Ethiopia Yirgacheffe G1 Råböna

Koke Shalaye-stationen är en anläggning för bearbetning av körsbär i Yirgacheffe. Stationen är belägen på 1 973 meter över havet och bearbetar körsbär från 1 890 lokala småbrukare.

Vi har skrivit en guide om vad du ska tänka på när du rostar Etiopiskt kaffe och särskilt från Yirgacheffe.

‘Supernatural’ är en ny bearbetningsmetod som förstärker den traditionella naturliga soltorkningsprocessen genom att öka möjligheterna till kontrollerad aerob jäsning under torkningen (mer detaljer nedan).
De småbrukare i denna region odlar vanligtvis underarter Jarc 74110, 7412 och 74165 av traditionella etiopiska arvssorter på små trädgårdsplättar runt sina hem.

Region

Kebele (byn) Koke ligger i Yirgacheffe-distriktet, Gedeo-zonen i regionen “Southern Nations, Nationalities & Peoples” (SNNP) i Etiopien. Under ett antal år har regionen utvecklat ett framstående rykte för fina kaffe, och producerat några av de mest eftertraktade mikrolotterna i världen. Kombinationen av hög höjd (upp till 2 200 m i vissa områden), bördig jord, konsekvent och rikligt regn, och ett överflöd av lokal kunskap är alla bidragande faktorer till Yirgacheffes höga status.

De lokala inhemska “arv”-sorterna – som växer vilt i Etiopien – är ansvariga för de unika smaknoterna som ger en ovanlig men raffinerad kopp. När de bearbetas naturligt genom soltorkning presenterar de saftiga och syltiga smaker av stenfrukt, blommiga och chokladtoner med en krämig kropp.

Processen

I traditionell etiopisk specialitet, naturlig bearbetning, sprids körsbär i ett tunt lager över en upphöjd bädd och torkas i indirekt eller direkt solljus. För övernaturligt sprids körsbär i ett tjockt lager på ställ i en semipermeabel låda, vilket begränsar tillgången till solljus samtidigt som det tillåter begränsat luftflöde och syresättning. Detta förlänger den totala torktiden och ökar den naturliga jäsningen av de latenta sockerarna i körsbären under torkperioden.

För att säkerställa konsistens, förhindra överjäsning och undvika mögelbildning är det viktigt att förhållandena övervakas strikt genomgående. Temperatur-, Brix- och fuktavläsningar registreras periodiskt och små justeringar av luftflöde och omgivningstemperatur görs därefter.

När den optimala fukthalten har uppnåtts (cirka 12,5 %) vila körsbären i en sval miljö före sekundär bearbetning (skalning, sortering, sortering, handplockning och packning i Grainpro för export).

Rosta ditt egna kaffe hemma

VILL DU LÄRA DIG MER?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ DE SENASTE ROSTNINGSTIPSEN OCH TRICKS, PLUS ERBJUDANDEN!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Ytterligare information

Urspung

Etiopien

Subregion

Yirgacheffe

Producenttyp

Småskaliga odlare, Washing Station

Bearbetning

Naturlig/Torrbearbetad, Supernatural

Odlingshöjd

1500m – 2000m

Växtart

Arabica

Sort

Ethiopia Heirloom

Siktstorlek

15

Customers Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Ethiopia Yirgacheffe G1”

Search for products (0)

Back to Top
Product has been added to your cart