Rå kaffeböna

Rosta kaffet Colombia Dulima EP10

Att rosta Colombia Dulima EP10-kaffebönor kräver noggrann övervakning och en förståelse för bönans egenskaper för att framhäva dess unika smakprofil. Colombia Dulima är känd för sina balanserade smaker med noter av choklad, nötter och frukt. Här är en guide för att rosta dessa bönor:

Förberedelse och förståelse av bönan

Egenskaper hos Colombia Dulima EP10

  • Ursprung: Tolima-regionen, Colombia
  • Höjd: 1500-2000 meter över havet
  • Bearbetning: Tvättad
  • Smakprofil: Choklad, nötter, frukt, mild syra, balanserad kropp
Photo by Julian Andres Carmona Serrato on Unsplash

Rostningsprocess

1. Förvärmning av rostmaskinen

Förvärm din rostmaskin till en temperatur på cirka 200-205 grader Celsius (392-401 grader Fahrenheit) för att säkerställa en jämn start på rostningen.

2. Laddning

Ladda maskinen med en lämplig mängd bönor baserat på maskinens kapacitet. För en 1-kilos rostmaskin kan du börja med en laddning på 500-800 gram.

3. Initial värmeinställning

Starta med en hög värmeinställning för att snabbt nå en inre bönatemperatur på cirka 150 grader Celsius (302 grader Fahrenheit). Detta hjälper till att driva bort fukt från bönorna och starta Maillard-reaktionen.

4. Maillard-reaktionen (Färgsättning)

När bönorna når cirka 150 grader Celsius (302 grader Fahrenheit), sänk värmen något för att kontrollera rostningshastigheten. Målet är att ha en jämn färgsättning utan att bränna bönorna. Denna fas varar vanligtvis tills bönorna når cirka 180-190 grader Celsius (356-374 grader Fahrenheit).

5. Första krackningen (First Crack)

Första krackningen inträffar vanligtvis vid cirka 196-205 grader Celsius (385-401 grader Fahrenheit). Under denna fas expanderar bönorna och släpper ut koldioxid. Sänk värmen något för att kontrollera energinivån och undvika att bönorna rostas för snabbt.

6. Utvecklingsfas (Efter första krackningen (First Crack))

Efter första krackningen är det viktigt att övervaka bönornas färg och lukt noggrant. För Colombia Dulima vill du uppnå en balanserad utveckling som framhäver både choklad- och fruktnoterna. Detta kan ta mellan 1-3 minuter beroende på önskad rostningsgrad. Målet är att nå en inre bönatemperatur på cirka 205-210 grader Celsius (401-410 grader Fahrenheit).

7. Kylning

När bönorna har nått önskad rostningsgrad, kyl dem snabbt för att stoppa rostningsprocessen och bevara de utvecklade smakerna. Använd en kylare med kraftigt luftflöde eller sprid ut bönorna på en sval yta.

Photo by simon sun on Unsplash

Praktiska tips och justeringar

  • Provrostning: Börja med små batcher för att förstå bönans beteende och justera rostningsprofilen efter behov.
  • Temperaturövervakning: Använd en pålitlig termometer eller digital temperaturövervakning för att exakt kontrollera rostningsprocessen.
  • Luftflöde: Justera luftflödet för att påverka värmeöverföringen och utvecklingen av bönorna. Ett högre luftflöde kan hjälpa till att kyla bönorna snabbare efter första krackningen.
  • Smaktest: Efter rostning, låt bönorna vila i minst 24 timmar innan du smakar på dem. Justera rostningsprofilen baserat på smaktestet för att uppnå önskad balans och komplexitet.

Slutsats

Rostning av Colombia Dulima EP10-kaffebönor handlar om att balansera chokladiga och fruktiga smaker med en mjuk syra och en rund kropp. Genom att följa denna guide och justera rostningsparametrarna baserat på dina specifika förutsättningar och preferenser kan du framhäva det bästa ur dessa fantastiska bönor. Lycka till med din rostning!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *