Ethiopia Sidamo Awash River Natural – Råkaffe

(0)
Stock: In stock

Äpple, mörk choklad, blandade bär, guava, fruktsallad, citron, chokladmjölk

79,00 kr189,00 kr

Buy now
Compare
SKU: Ethiopia-300301

Details

Ethiopia Sidamo Awash River Coffee
Awash River är ett noggrant utvalt kaffe från småbrukare som odlar sitt kaffe längs floden Awash i Sidamo-regionen i södra Etiopien. Dessa bönder är beroende av den stora floden och dess många bifloder för att odla kaffe och försörja sina samhällen.

För att komma igång med rostningen kan du följa den här guiden.

Floden Awash skär genom nästan 120 mil av Etiopiens stora Rift Valley och är en livsviktig vattenkälla för miljontals människor. Arkeologer tror att människor har bott längs floden sedan tidernas begynnelse. Känd som “mänsklighetens vagga” är centrala Awash hem för några av de viktigaste arkeologiska upptäckterna i historien, inklusive den kanske mest kända hominidfossilen någonsin: “Lucy”.
På ett poetiskt sätt är Etiopien också födelseplatsen för arabicakaffe. När bönderna började skörda det vilda skogskaffet i södra Etiopien, började de också odla det på sin egen mark. Trots detta kan man fortfarande hitta vilt kaffe över hela Etiopien, representerat av tusentals distinkta sorter, varav många fortfarande odlas av bönder i Sidamo än idag.

Regionen
Sidamo- och Yirgacheffe-regionerna har utvecklat ett rykte för att producera några av världens mest eftertraktade kaffesorter. Med floden som en rik källa till rent vatten, tillsammans med hög höjd, bördig jord och rikligt med solsken, skapas de perfekta förutsättningarna för odling av arabicakaffe. De ärvda arabicavarianterna, som fortfarande växer vilt i Etiopien, bidrar till en unikt vacker smakprofil som kännetecknas av toner av tropiska frukter, stenfrukter och lätta blomnoter.

Processen
Detta kaffe är naturligt processat, vilket innebär att mogna kaffebär torkas i solen på uteplatser och upphöjda afrikanska bäddar i cirka 12-15 dagar, beroende på de omgivande förhållandena. Denna soltorkningsprocess gör att många av sockerarterna i bärens fruktkött överförs till bönan, vilket ger koppen komplexa tropiska fruktsmaker. De upphöjda bäddarna ger luftflöde för att underlätta en jämn torkningsprocess, medan bären också vänds periodiskt för att förhindra mögel och täcks på natten för att skydda mot regn och fukt. När den idealiska fukthalten har uppnåtts, får de torkade bären vila i en sval miljö innan de skalas, graderas och handplockas inför export.

Rosta ditt egna kaffe hemma

VILL DU LÄRA DIG MER?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ DE SENASTE ROSTNINGSTIPSEN OCH TRICKS, PLUS ERBJUDANDEN!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Ytterligare information

Vikt N/A
Dimensioner N/A
Urspung

Etiopien

Subregion

Sidamo

Producenttyp

Gårdstun (Smallholding)

Bearbetning

Natural, Torkad

Odlingshöjd

1500-2220m

Växtart

Arabica

Sort

Ethiopia Heirloom

Siktstorlek

14

Customers Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Ethiopia Sidamo Awash River Natural – Råkaffe”

Search for products (0)

Back to Top
Product has been added to your cart